Porady - czy są ekspresy, które się nie psują?

Często zadawane pytanie przy zakupie ekspresu „który mniej się psuje”? NIE MA TAKIEGO zależy jak o niego dbamy.

Ekspresy do kawy to nie telewizor czy radio, że rzadko się psują. W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy elektronika nie lubi wody, a tu mamy do czynienia z bardzo dużym ciśnieniem 15bar, wystarczy mały przeciek i mamy zwarcie. Układ mechaniczny jak nie będzie dobrze przesmarowany też będzie szwankował. Dlatego proszę się nastawić, że będziecie Państwo częściej je naprawiali.

Moja osobista uwaga, prawda znana od dawna im więcej bajerów tym częściej się psuje dlatego też przy zakupie ekspresu zastanówcie się 2 razy czy są one wam potrzebne?

Ważne uwagi, które znacznie przedłużą sprawność Państwa ekspresu.

Stosować wodę przefiltrowaną

  • stosowanie filtrów dedykowanych do naszego ekspresu jest dość drogie można zastosować dzbanek z filtrem jest tańszy
  • bezwzględnie po 6 miesiącach wyciągnąć filtr, nie ważne ile zrobił kaw
  • możemy również, jeśli nie mamy filtra, wlewać wodę przegotowaną z czajnika (zimną po odstaniu) wtedy kamień odłoży się w czajniku a nie w naszym ekspresie
  • nie używać wody z dużych baniaków lub mineralizowanej ponieważ są tam związki mineralne i dużo wapna, co nie służy ekspresom;
  • jeśli stosujecie Państwo miękką wodę wskazane jest raz na pół roku odkamienić ekspres, można zwykłym preparatem do odkamieniania czajników/ekspresów ale z uwzględnieniem proporcji zawartej w ulotce (nigdy nie odkamieniać wodą z octem czy kwaskiem cytrynowym),
  • jeśli woda jest twarda to odkamieniamy częściej, proszę pamiętać że w większości ekspresów jest opcja ustawiania twardości wody co wiąże się z częstotliwością odkamieniania i tak np. dla Saeco:
    • Twardość wody 4 (twarda) - 80 kaw do zrobienia, potem wyświetli się komunikat odkamieniania
    • Twardość wody 3 (średnia) - 150 kaw -//-
    • Twardość wody 2 (miękka) - 300 kaw -//-
    • Twardość wody 1 (bardzo miękka) - 500 kaw -//-

Po zrobionym procesie odkamieniania licznik się automatycznie kasuje się i na nowo zlicza zrobione kawy

Dobra kwa

Czyszczenie tabletką

  • w ekspresach, które mają program Czyszczenia, wykonać go raz na 3 miesiące (proces czyszczenia tabletką) lub jak np. w ekspresach Jura wyświetla się komunikat po 250 zrobionych kawach,
  • po zrobionym procesie czyszczenia tabletką licznik się automatycznie kasuje się i na nowo zlicza zrobione kawy

Co innego jest CZYSZCZENIE a co innego ODKAMIENIANIE.

  • proces czyszczenia ma za zadanie usuwanie tłustych osadów po kawie co wiąże się ze smakiem kawy, najczęściej jest to mała tabletka wrzucana do zaparzacza przez podajnik kawy sypanej
  • proces odkamieniania ma za zadanie usuwanie osadów wapiennych w całym układzie wodnym;

Co drugie opróżnienie pojemnika z fusami, przepłukać dobrze zaparzacz (element wyciągany, który prasuje kawę).W ekspresach które nie mają możliwości wyciągnięcia zaparzacza jak np. Jura, niektóre AEG, Krups co 2 lata oddajemy ekspres do serwisu celem czyszczenia ręcznego zaparzacza, ponieważ z czasem może gromadzić się wilgotna kawa, pleśń. Czyszczenie tabletką nie usuwa wszystkiego.

Starać się nie wyjmować zbiornika na wodę tylko dolewać wodę bezpośrednio do zbiornika np.. z dzbanka z filtrem w niektórych ekspresach jest to niemożliwe np. Delonghi czy Saeco Xsmall, Syntia itp.

Jeśli ekspres trochę przecieka lub słychać syczenie i wydostaje się para, nie czekać bo za chwilę uszkodzi się elektronika, oddajemy ekspres do uszczelnienia. Naprawa lub wymiana elektroniki jest bardzo droga może być nieopłacalna;

Przy kawach tłustych z ciemną oleistą poświatą, musicie się Państwo liczyć że może wolniej lecieć kawa (kapie) w konsekwencji może dojść do zapchania zaparzacza lub młynka nie zalecamy takich kaw. Często można je kupić w hipermarketach za niską cenę ubrane w ładne opakowanie.

Kawa powinna być mniej więcej tej samej wielkości oraz tego samego koloru.

Rekomendujemy kawę Lavazze, Blueberry nigdy nie ma z nią problemów.

Jeśli kawa bardzo wolno leci lub kapie, ustawić pokrętło młynka na wyższą wartość (będzie wtedy grubiej zmielona) zrobić 2-3 kawy powinno być lepiej;

Saeco zaleca co 500 kaw, my proponujemy co 1000 kaw przesmarować zaparzacz specjalnym smarem do celów spożywczych i wymienić uszczelkę na tłoku i palcu za zaparzaczem.

Sprzedajemy takie zestawy na naszej stronie.

Zimą, przechowywać, przewozić ekspres w ciepłym miejscu bo mróz rozsadza grzałki, pompy, przewody w których znajduje się woda.

Dobra kwa

Co trzeba wiedzieć aby przygotować dobra kawę?

  • wysokość wylewki kawy należy ustawić zależnie od użytej filiżanki, ma to wpływ na uzyskanie właściwej pianki
  • właściwie wyregulować młynek (właściwa gradacja)
  • filiżanki, w których parzymy kawę powinny być ciepłe (jest to tym ważniejsze im mniejszą porcję kawy chcemy przygotować)
  • każdy dodatek do kawy ( cukier, czy śmietanka) powoduje znaczne obniżenie jej temperatury

Aby przygotować idealnie spienione mleko będziesz potrzebować:

Zimne (ideale z lodówki) pełnotłuste (3,2%) mleko, odtłuszczone mleko bardzo ciężko jest poprawnie spienić o wiele łatwiej spienia się zimne mleko, tym bardziej, że nie można dopuścić do zagotowania się mleka i w pewnym momencie trzeba przerwać spienianie.

Metalowy wysoki dzbanuszek z uchwytem zapobiegającym oparzeniu.

  • podczas spienianiania mleko zwiększa swoją objętość, dodatkowo może odrobinę chlapać - dlatego dzbanuszek musi być wysoki i zmieścić przynajmniej dwa razy więcej mleka niż wlewasz,
  • spienianie odbywa się za pomocą gorącej pary, która może spowodować pęknięcie mniej odpornych na temperaturę materiałów,
  • spienianie rozgrzewa cały dzbanuszek do dużej temperatury bez odpowiedniego uchwytu możemy się oparzyć
  • mleko powinniśmy spieniać do określonej temperatury, którą można wyczuć dłonią dzięki dobremu przewodzeniu ciepła przez metal,
  • podczas przygotowania wskazane jest parokrotne uderzenie dzbanuszkiem o blat / stół dla osiągnięcia idealnej konsystencji.
  • rodzaje kaw do przygotowania są na stronie http://www.coffeedesk.pl/baza-wiedzy/kawa/napoje-kawowe

Spienianie mleka

  • Nalej zimne mleko do dzbanuszka uwzględniając fakt, że w trakcie spieniania zwiększy ono swoją objętość mniej więcej dwukrotnie (nalej połowę tego ile chcesz dolać do kawy),
  • Podstaw pod dyszę puste naczynie i odkręć parę - początkowo poleci trochę wody, zakręć zawór jak tylko zacznie lecieć sama para (w niektórych ekspresach może to być zbędne),
  • Podstaw dzbanuszek z mlekiem pod dyszę i zanurz płytko dyszę tuż pod powierzchnię mleka; powoli odkręć parę, aby mleko nie chlapało.
  • Wraz z podnoszącą się pianą delikatnie opuszczaj dzbanuszek
  • Mleko nie powinno być przegrzane w trakcie spieniania, idealnie powinno osiągnąć temperaturę ok. 65°C; dla perfekcjonistów dostępne są dzbanuszki do spieniania z termometrem, ale większość baristów w trakcie spieniania po prostu przystawia dłoń do dna garnuszka i kończy spienienie w momencie, kiedy garnuszek zaczyna parzyć,
  • Pod koniec spieniania zanurz dyszę głębiej i przechyl garnuszek w taki sposób, aby mleko zaczęło wirować w garnuszku napędzane parą.
  • Po spienianiu aby pozbyć się bąbelków i otrzymać kremową konsystencję spróbuj delikatnie zamieszać mlekiem poprzez okrężne ruchy garnuszkiem, a następnie delikatnie uderz parę razy dnem garnuszka o blat.

Pamiętaj, żeby od razu wyczyścić dyszę, bo później będzie to trudniejsze. Wystarczy, że podstawisz ponownie puste naczynie, odkręcisz zawór pary na krótki czas, a następnie przetrzesz dyszę wilgotną ściereczką.

Chcesz odebrać towar w naszym sklepie?

Super. Zadzwoń do nas: 501 462 130 lub napisz:



Zamknij

Informacje o przesyłkach?



Po wyborze formy dostawy i metody płatności proszę o kontakt email.
Sprzedawca nie jest płatnikiem podatku VAT.



Zamknij

Zapraszamy do zakupów

Ekspresy i części używane:
https://allegro.pl/uzytkownik/DoktorCafe?order=m

Nowe części zamienne do ekspresów:
https://allegro.pl/uzytkownik/Doktor-cafe?order=m



Zamknij