Wirtualny koszyk
Mobile Menu

Co trzeba wiedzieć aby przygotować dobrą kawę?

  • Data publikacji: poniedziałek, 3 lipca 2023r.
  • Liczba wyświetleń: 778

Przygotowanie dobrej kawy to sztuka. Podpowiadamy jak to zrobić i o czym warto pamiętać.

  • wysokość wylewki kawy należy ustawić zależnie od użytej filiżanki, ma to wpływ na uzyskanie właściwej pianki
  • właściwie wyregulować młynek (właściwa gradacja)
  • filiżanki, w których parzymy kawę powinny być ciepłe (jest to tym ważniejsze im mniejszą porcję kawy chcemy przygotować)
  • każdy dodatek do kawy ( cukier, czy śmietanka) powoduje znaczne obniżenie jej temperatury

Aby przygotować idealnie spienione mleko będziesz potrzebować:

Zimne (ideale z lodówki) pełnotłuste (3,2%) mleko, odtłuszczone mleko bardzo ciężko jest poprawnie spienić o wiele łatwiej spienia się zimne mleko, tym bardziej, że nie można dopuścić do zagotowania się mleka i w pewnym momencie trzeba przerwać spienianie.

Metalowy wysoki dzbanuszek z uchwytem zapobiegającym oparzeniu.

  • podczas spienianiania mleko zwiększa swoją objętość, dodatkowo może odrobinę chlapać - dlatego dzbanuszek musi być wysoki i zmieścić przynajmniej dwa razy więcej mleka niż wlewasz,
  • spienianie odbywa się za pomocą gorącej pary, która może spowodować pęknięcie mniej odpornych na temperaturę materiałów,
  • spienianie rozgrzewa cały dzbanuszek do dużej temperatury bez odpowiedniego uchwytu możemy się oparzyć
  • mleko powinniśmy spieniać do określonej temperatury, którą można wyczuć dłonią dzięki dobremu przewodzeniu ciepła przez metal,
  • podczas przygotowania wskazane jest parokrotne uderzenie dzbanuszkiem o blat / stół dla osiągnięcia idealnej konsystencji.
  • rodzaje kaw do przygotowania są na stronie http://www.coffeedesk.pl/baza-wiedzy/kawa/napoje-kawowe

Spienianie mleka

  • Nalej zimne mleko do dzbanuszka uwzględniając fakt, że w trakcie spieniania zwiększy ono swoją objętość mniej więcej dwukrotnie (nalej połowę tego ile chcesz dolać do kawy),
  • Podstaw pod dyszę puste naczynie i odkręć parę - początkowo poleci trochę wody, zakręć zawór jak tylko zacznie lecieć sama para (w niektórych ekspresach może to być zbędne),
  • Podstaw dzbanuszek z mlekiem pod dyszę i zanurz płytko dyszę tuż pod powierzchnię mleka; powoli odkręć parę, aby mleko nie chlapało.
  • Wraz z podnoszącą się pianą delikatnie opuszczaj dzbanuszek
  • Mleko nie powinno być przegrzane w trakcie spieniania, idealnie powinno osiągnąć temperaturę ok. 65°C; dla perfekcjonistów dostępne są dzbanuszki do spieniania z termometrem, ale większość baristów w trakcie spieniania po prostu przystawia dłoń do dna garnuszka i kończy spienienie w momencie, kiedy garnuszek zaczyna parzyć,
  • Pod koniec spieniania zanurz dyszę głębiej i przechyl garnuszek w taki sposób, aby mleko zaczęło wirować w garnuszku napędzane parą.
  • Po spienianiu aby pozbyć się bąbelków i otrzymać kremową konsystencję spróbuj delikatnie zamieszać mlekiem poprzez okrężne ruchy garnuszkiem, a następnie delikatnie uderz parę razy dnem garnuszka o blat.

Pamiętaj, żeby od razu wyczyścić dyszę, bo później będzie to trudniejsze. Wystarczy, że podstawisz ponownie puste naczynie, odkręcisz zawór pary na krótki czas, a następnie przetrzesz dyszę wilgotną ściereczką.

Obraz:
Autor tekstu:

Chcesz odebrać towar w naszym sklepie?

Super. Zadzwoń do nas: 501 462 130 lub napisz:



Zamknij okno