Co trzeba wiedzieć aby przygotować dobrą kawę?
Przygotowanie dobrej kawy to sztuka. Podpowiadamy jak to zrobić i o czym warto pamiętać.
- wysokość wylewki kawy należy ustawić zależnie od użytej filiżanki, ma to wpływ na uzyskanie właściwej pianki
- właściwie wyregulować młynek (właściwa gradacja)
- filiżanki, w których parzymy kawę powinny być ciepłe (jest to tym ważniejsze im mniejszą porcję kawy chcemy przygotować)
- każdy dodatek do kawy ( cukier, czy śmietanka) powoduje znaczne obniżenie jej temperatury
Aby przygotować idealnie spienione mleko będziesz potrzebować:
Zimne (ideale z lodówki) pełnotłuste (3,2%) mleko, odtłuszczone mleko bardzo ciężko jest poprawnie spienić o wiele łatwiej spienia się zimne mleko, tym bardziej, że nie można dopuścić do zagotowania się mleka i w pewnym momencie trzeba przerwać spienianie.
Metalowy wysoki dzbanuszek z uchwytem zapobiegającym oparzeniu.
- podczas spienianiania mleko zwiększa swoją objętość, dodatkowo może odrobinę chlapać - dlatego dzbanuszek musi być wysoki i zmieścić przynajmniej dwa razy więcej mleka niż wlewasz,
- spienianie odbywa się za pomocą gorącej pary, która może spowodować pęknięcie mniej odpornych na temperaturę materiałów,
- spienianie rozgrzewa cały dzbanuszek do dużej temperatury bez odpowiedniego uchwytu możemy się oparzyć
- mleko powinniśmy spieniać do określonej temperatury, którą można wyczuć dłonią dzięki dobremu przewodzeniu ciepła przez metal,
- podczas przygotowania wskazane jest parokrotne uderzenie dzbanuszkiem o blat / stół dla osiągnięcia idealnej konsystencji.
- rodzaje kaw do przygotowania są na stronie http://www.coffeedesk.pl/baza-wiedzy/kawa/napoje-kawowe
Spienianie mleka
- Nalej zimne mleko do dzbanuszka uwzględniając fakt, że w trakcie spieniania zwiększy ono swoją objętość mniej więcej dwukrotnie (nalej połowę tego ile chcesz dolać do kawy),
- Podstaw pod dyszę puste naczynie i odkręć parę - początkowo poleci trochę wody, zakręć zawór jak tylko zacznie lecieć sama para (w niektórych ekspresach może to być zbędne),
- Podstaw dzbanuszek z mlekiem pod dyszę i zanurz płytko dyszę tuż pod powierzchnię mleka; powoli odkręć parę, aby mleko nie chlapało.
- Wraz z podnoszącą się pianą delikatnie opuszczaj dzbanuszek
- Mleko nie powinno być przegrzane w trakcie spieniania, idealnie powinno osiągnąć temperaturę ok. 65°C; dla perfekcjonistów dostępne są dzbanuszki do spieniania z termometrem, ale większość baristów w trakcie spieniania po prostu przystawia dłoń do dna garnuszka i kończy spienienie w momencie, kiedy garnuszek zaczyna parzyć,
- Pod koniec spieniania zanurz dyszę głębiej i przechyl garnuszek w taki sposób, aby mleko zaczęło wirować w garnuszku napędzane parą.
- Po spienianiu aby pozbyć się bąbelków i otrzymać kremową konsystencję spróbuj delikatnie zamieszać mlekiem poprzez okrężne ruchy garnuszkiem, a następnie delikatnie uderz parę razy dnem garnuszka o blat.
Pamiętaj, żeby od razu wyczyścić dyszę, bo później będzie to trudniejsze. Wystarczy, że podstawisz ponownie puste naczynie, odkręcisz zawór pary na krótki czas, a następnie przetrzesz dyszę wilgotną ściereczką.